Dünyamızı derinden etkileyen koronavirüs ( Covid-19 ) genel yaşamımızda ve iş yaşamımızda bizleri birtakım önlemler almaya itmiştir. Hijyenin önemi daha da artmış, çalışma alanlarında virüsün yayılmasına engel olacak yeni araç-gereç kullanımı zorunluluğu doğmuştur.
İşyerlerinin girişlerine yerleştirilen sıcaklık ölçen cihazlar ile hasta kişilerin tesbit edilmesi amaçlanmış , personel devam kontrol sistemleri ve kapı açma sistemlerinde ise temassız ürünlerin kullanımına yönelinmiştir.
Girişlere yerleştirilen termal kameralar ile kişilerin vücut sıcaklıkları otomatik olarak ölçülebilmektedir. Kişinin vücut sıcaklığı normal seviyenin üstünde ise sistem alarm vererek güvenliği uyarmaktadır. Termal kameraların tripod üzerine veya duvara yerleştirilen profosyonel tipleri olduğu gibi elde taşınabilen ekonomik modelleri de mevcuttur.
Bunların dışında elde taşınabilen basit ısı ölçen cihazlar da yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu cihazlar, kişilerin alnına 15-20 cm mesafeden tutularak vücut sıcaklıklarını ölçebilmektedir.
AVM ler , iş merkezleri , kamu binaları gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerin girişlerine yerleştirilen ısı ölçer kapı tipi metal detektörleri vasıtası ile de yüksek ateşli kişilerin tesbiti ve binaya girişleri önlenebilmektedir.Bilindiği üzere X-Ray kapı tipi metal detektörleri, kişilerin bir alana üzerine silah-bıçak gibi tehdit oluşturan cihazlar ile girmesini engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Bu cihazlara eklenen ısı algılama modülü ile artık vücut sıcaklığı normal seviyenin üzerinde olan insanların da giriş yapmalarını engellemek olanaklı hale gelmiştir.
İşyerlerinde personel devam kontrol sistemi (PDKS) ve kapı kontrol sistemi ( Geçiş kontrol ) olarak parmak izi okutma cihazları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu da personelin günde en az iki defa parmaklarını cihaza dokundurmaları anlamına gelmektedir. Bir kişide temas yolu ile bulaşan bir hastalık var ise bu şekilde diğer insanlara da yayılma riski doğmaktadır. Bunun için hiçbir temas gerektirmeyen yüz tanıma sistemleri en uygun ve güvenilir çözümdür. Yüz tanıma sistemi veya yüz okutma sistemi olarak adlandırılan bu sistemler kişilerin yüzünü yaklaşık 1 metreden olumakta, giriş-çıkış saatlerini kaydetmekte ve raporlayabilmektedir. Ayrıca kapı kilidini , turnikeyi veya bariyeri kumanda edebilmekte , bir alana veya bölgeye giriş – çıkışları sınırlandırabilmekte ve yetkilendirebilmektedir. Ayrıca yüz tanıma sistemlerinin vücut sıcaklığı ölçebilen modelleri de mevcuttur. Eğer kişinin vücut sıcaklığı normal seviyenin üzerinde ise yüz okuma cihazı sesli ve görsel olarak uyarı vererek , kapı veya turnikeyi açmayıp hasta kişinin giriş yapmasını engellemekte ve yetkilileri de uyarmaktadır.
Ayrıca hastane kapılarında , tuvalet kapılarında ve hijyenin önemli olduğu yerlere temassız infrared butonlar kullanılmaktadır. Temassız butonlara kişilerin ellerini 8-10 cm den göstermeleri yeterli olmaktadır. Bu şekilde kapılar el değmeden otomatik açılmakta ve kapanmaktadır.
Bunların dışında belirli alanların girişine yerleştirilen hijyen turnikeleri vasıtası ile kişilerin hijyeni sağlamadan girişi engellenmektedir. Hijyen turnikeleri yoğun olarak gıda üretimi yapan fabrikalarda ve buna benzer hijyenin çok önemli olduğu işletmelerde tercih edilmektedir.
Yine AVM , iş merkezi, fabrika gibi yerlerin girişine yerleştirilen hijyen tümelleri ve dezenfeksiyon kabinleri vasıtası ile girişler güven altına alınabilmektedir. Bu kabinler haznesine doldurulan sağlıga zararlı olmayana dezenfektan maddesini otomatik sensörler vasıtası ile kabin içerisine giren kişinin üzerine sıkmaktadırlar. Böylece insanların virüsü bir yerden başka bir yere taşımaları minimum seviyeye indirilmiş olur.
Firmamız Bilmak , 30 yılı aşan deneyimi ile müşterilerinin yeni sisteme geçmesinde ürün ve danışmanlık hizmeti sağlamakta , ülkemizin ve Dünya nın bir an önce bu sıkıntılı süreçten kurtulmasına katkı sağlamaya calışmaktadır.
USA Today'ın haberine göre elbisenin altındaki cisimleri gösterebilen yeni tip vücut tarama cihazları Amerika’da 10 büyük ulusal hava limanında kullanılmaya başlandı.
Ulaştırma Güvenlik Yönetimi (TSA) rastgele seçilmiş olan Los Angeles ,Baltimore, Denver, Albugverque ve New York Kenedy Havalimanında kullanılmaya başlandığını bildirdi.
Dallas, Detroit, Las Wegas ve Miami hava limanlarında da bu ay kullanılmaya başlanacağı bildirildi. Washington yakınlarındaki Reagan Ulusal Havalimanında da bu Cuma kullanılmaya başlanacak.
ABD genelinde toplam 38 havalimanında haftalar içinde kullanılmaya başlanacak olan X-RAY VÜCUT TARAMA CİHAZLARI güvenliğin sağlanmasında önemli katkılar sağlayacak gibi görünüyor.
TSA güvenlik direktörü James Schear Baltimor- Washington’da yaptığı açıklamada her control noktasına 2 adet vücut tarama X-RAY CİHAZI yerleştirdiklerini söyledi.
Mr. Schear açıklamasında ülke genelinde yaklaşık 2000 kontrol noktasında kullanılan kapı tipi metal detektörlerinin yerini X-Ray vücut tarama cihazlarının kısa sürede alacağını söyledi. Tüm vücutun el değmeden eksiksiz olarak taranıp görüntülenmesinde güvenlik açısından büyük yarar olduğunu bildirdi.
Bilindiği gibi tüm havalimanlarında x-ray bagaj tarama cihazları ve kapı tipi metal detektörleri ve el tipi metal detektörleri kullanılmaktadır. Vücut tarama x-ray cihazları 1-2 sene gibi kısa bir süre içinde Dünya’da yaygınlaşacak ve kapı tipi metal detektörlerinin yerini alacak gibi görünüyor. X-Ray bagaj, paket, çanta arama cihazları ve paket control cihazları ise çözünürlüğü yükseltilerek kullanılmaya devam edecek. Uzmanlara göre gümrük kapılarında kullanılan X-Ray araç tarama cihazlarının ise özellikleri ve çözünürlükleri daha da geliştirecek ve sayıları artırılacak.
Günümüzde önemini günden güne artıran x-ray paket kontrol cihazları, vücut tarama x-ray cihazları, kapı tipi metal detektörleri, el tipi metal detektörleri, zaraf tarama x-ray cihazları, araç tarama x-ray cihazları güvenliği sağlanmasına büyük katkı sağlamaktadır.